Романът Времеубежище на Георги Господинов спечели  най-престижната международна награда, давана за конкретна

...
Романът Времеубежище на Георги Господинов спечели  най-престижната международна награда, давана за конкретна
Коментари Харесай

И още една задължителна книга на Георги Господинов - Невидимите кризи

Романът " Времеубежище " на Георги Господинов спечели  най-престижната интернационална премия, давана за съответна творба - наградата  " Букър ". „ В Европа най-накрая сме дружно с Германия, Норвегия, Швеция, Испания, Франция, Украйна ”, както написа писателят в пост във Фейсбук, в който показа литературната карта на влиятелната литературна премия.

И в случай че не сте чели тази друга негова книга   " Невидимите рецесии "  , припомняме ви да не я пропускате...

 ***

Ние всички сме живели тези истории. Ние сме ги пропътували, преболедували и не запомнили, а той – Георги Господинов – ги е записал. Пестеливо, красиво и с най-точните думи. Защото е надарен, само че най-много – тъй като е един от нас. 

Отдавна не бях чела книга от създател, който да усещам като непосредствен другар, като единомишленик и връстник, с който съм споделяла толкоз доста от персоналното пространство на далечното си минало, че към този момент нищо не може да унищожи нашата непосредственост. Дори и дребната детайлност, че не се познаваме персонално.

Може би най-вече ми хареса това, че в „ Невидимите рецесии “ всичко е толкоз правилно, премерено и красиво, че е изцяло лишено от онази горчилка или гневна носталгия, които толкоз постоянно оцветяват спомените за социалистическото ни детство. Всеки детайл от книгата – от „ западните “ сувенири: „ спомен от място, където не си бил и няма и да бъдеш “, през премълчаната хубост на залезите в една несантиментална страна, тайните кръщенета в селските църквички и умишлено неслучилата се българска 1968 – това сме ние, носещи в себе си родното. Пристъпващи в „ Парижката Света Богородица “ и гледащия с очите на бабите ни, в никакъв случай ненапуснали родното село; събиращи „ миризми, сенки, котки, следобеди и облаци “, опознаващи на драго сърце остарялата Европа с австро-унгарски утрини и италиански нощи… 

Втората част на книгата е за нашето тук и в този момент. За тези от нас, които не помнят социализма, само че познават доста добре рецесията, които са изтъкани от стопанска система и политика, само че също по този начин от горест и съмнение. Онези, за които литературата създава смисъл, който трае. За безконечните имена и истории, които познаваме, разбираме и обичаме – в друга степен. Вазов, Андерсен, Яворов, Радичков, Константин Павлов, Селинджър, Сарамагу, Георги Марков, Кенет Уайт, Недко Солаков.

Четящият човек е хубав, споделя Георги Господинов. Така е, изключително когато и текстът е подобен. Това сигурно е една доста красива книга!

Българският разказ, номиниран за 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР